Ugrás a fő tartalomra

A hátizsákról - lehet stílusosan?

A rövid válasz, hogy nem. A hátizsák nem tartozik a klasszikus férfiöltözethez


A Scuola Grande di San Rocco múzeum előtt. Még a szállásra nem tudtam bejelentkezni, így teljes poggyásszal sétáltam a városban (Velence, Olaszország, 2023. május)

A szoksásos megjegyzés: alapvetően utcai viseletről és irodai viseletről írok és nem arról, hogyan kéne felöltözni egy kiránduláshoz. Tehát járhatok-e hátizsákkal úgy, hogy közben zakóban vagyok?


A kisiskolás kinézet nem illik egy komoly úrhoz


A mindennapi helyzetben hordott hátizsáknak van egy ilyen iskolatáska hangulata és leginkább ezért nem ajánlják a stílustanácsadók, hogy komoly ember ilyenben jelenjen meg. És legyünk őszinték az alsósok dobozhátizsákja tényleg nem az a látvány, ami jól megy egy öltönyhöz. De ez alapvetően a formának és a színvilágnak szól és nem a hátizsáknak. Azaz ne hordjunk iskolahátizsákot, amikor már régen nem vagyunk iskolások. De ez nagyjából minden ruhadarabra igaz: el kéne engedni a tini kinézetet legkésőbb úgy 30 felett.


A hátizsák tönkreteszi a zakót


A hátiszák, főleg ha meg van rakva (ha három papírlapot kéne csak vinni, akkor nem hiszem, hogy hátizsákkal járna bárki), bizony nyomja, nyúzza, szóval tönkreteszi a zakót. Nem szeretnénk időnek előtt elnyűni a zakónkat. Mondjuk sok minden más sem éppen tesz jót neki, mondjuk benne ülni. Ennek ellenére azért hordjuk ilyen helyzetben is.


Na jó, de akkor miben hordjam a dolgaimat?


A Pó mögöttem, Torino egyik hídján (Torino, Olaszország, 2023. június)

Erre az aktatáska és lezserebb esetben a futártáska (messenger bag) a megfelelő opció. Az aktatáskát szépen a kezedben fogod, persze a balban, hogy a jobbal kezet tudj fogni. Bőrből készül, mert az az elegáns. És persze a bőr színe harmonizál a cipő és az öv színével (legalábbis kéne). A futártáskába ugyanúgy bele lehet pakolni pár dokumentumot, tollat, telefont, kulcsot, tárcát, tabletet, mint az aktatáskába. A futártáska ráadásul vállra vethető, ami kicsit csökkenti a karra nehezedő terhet, sőt valamennyire a kezet is felszabadítja. Vállon viszont ugyanúgy nyomja a zakó vállát, mint a hátizsák.


Az aktatáska a tökéletes üzleti opció. Bőrből elegáns, megadja azt a profi hangulatot, amit egy üzletember magáról vetíteni szeretne. De még egy aktatáskába sem fér bele egy 17''-os laptop. Nem minden napot lehet megúszni egy pár papírral, telefonnal és egy golyóstollal.


A féloldalas hordás a tartásodat teszi tönkre


A féloldalas hordás, ami a fent említett két klasszikus opció sajátja, nem a zakót, nem a stílusodat, hanem a testedet teszi tönkre. Persze, ha autóból kiszállva, csak a liftig és a tárgyalóteremig kell elcipelni pár papírt, akkor nincs ilyen gond. Fotózáskor is jól mutatnak ezek a táskák, de valós helyzetben változhatnak a dolgok. A képeimen mind külföldön vagyok és magammal kellett vinnem a laptopomat. Tudom, miért nincs egy 13''-osom? Drága. Így viszont egy 5 kg-os gép, +1 kg töltő van minimálisan nálam. Ez már meglátszik a vállaim aszimmetriáján. És nem csak a vállakat, hanem a törzsizomzatot is féloldalasítja az egyik vállon vagy egyik kézben hordott súly.


Utazás közben a reptér felé. Fel voltam málházva. Zakót nem gyűrtem magamon. (Torino, Olaszország, 2023. június)

Lehet, hogy a zakóinkat/öltönyeinket is hosszú távra vesszük, de a testünket még hosszabb ideig szeretnénk jó formában tartani. Abból nem lehet újat venni. Ez azt jelenti, hogy a stílus és az egészség között kell választani. Az egészséget választom. Nagyobb súly (és a nagyobb, nem attól nagy, hogy azzal már edzőteremben edzel, hanem, hogy nyomja a válladat) esetén inkább hordjunk hátizsákot, rendeltetésszerűen két vállon.


Az Olaszországi konferenciák azért is jók, mert lehet egy kicsit stílustéren is körbenézni a világban. Tényleg többen vannak klasszikus öltözékben, mint itthon (de messze nem mindenki). És bizony bőven láttam öltönyös, középkorú férfiakat hátizsákkal. Másnak is számítanak a csontjai és izmai.


Szerintem a hátizsák kiharcolja a maga helyét a klasszikus férfiöltözetben!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan (ne) válasszunk öltönyt szalagavatóra!

A szalagavatóra / érettségi vásárolt öltöny sok fiatalember életében az első. A következőkben összeszedem, hogy szerintem hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő darabot (és hogyan nem). Ez az első öltönyöd, és nem az utolsó. Ha minden jól megy, akkor sok fogja még követni! A feketén kívül is van szín! A kékek, szürkék és barnák is maradjanak a látókörödben. A sima, egyszínű öltöny a legformálisabb. De lehet, hogy a te jellemedhez egy mintás öltöny illik! Az öltöny legyen mérethelyes! Csak egy jó méretű ruha fog jól állni rajtad. A szűkben feszengsz, a túl bő pedig lóg rajtad. A megvásárlás az első lépés, utána irány a szabó Hordani kell az öltönyt, hogy hozzászokj! Érintett vagyok. Nagyobb fiam most fog érettségizni. Szerencsére ismerek pár boltot és tudtam, hogy az alakjára (nem olyan, mint az apjáé) hol fogok szép öltöny találni ( kösz Geri! ) Ha Te Kedves Olvasó akár érettségizőként, akár szülőként (nagyszülőként), akár mert életed szerelme éppen érettségizik, olvasod

Black tie - minden, amit tudni kell róla

A black tie egy öltözet előírás, ami a félformális / informális megnevezéssel is jelölnek. Legtöbbünk számára ez megtévesztő, hiszen ez az az öltözködési előírás, ami a legformálisabb, amit valaha viselünk. A formális a zsakett (nappal) vagy a frakk (este) lenne. Remélem a kedves olvasónak lesz lehetősége olyan eseményre mennie, ahol black tie előírás van (én borzalmasan sajnálom, de valahogy a természettudósokat ez elkerüli). A következőkben bemutatom a sok apróságot, amitől egy öltözet megfelel a black tie-nak. Valamint felhívom a figyelmet a buktatókra, amelyek elronthatják a kinézetet. Lehet, hogy ma már kevesen ismerik az előírásokat, de ha már pénz adunk ki egy szmokingért, akkor az tényleg legyen az és nem annak kinéző valami. Sajnos nagyon sok ilyen van a piacon, mert a ruhagyáraknak egyszerűbb a meglevő öltönyeiken egy kicsit módosítani, hogy azt szmokingként adják el. A black tie a nevéből eredően alapvetően fekete és fehér színekkel operál. A legtöbb ruhadarab fekete, ki

Miért hordanak egyre kevesebben klasszikus férfiöltözetet?

A címadás is direkt problémás. „Klasszikus”-nak művészetben az ókori görögre vagy rómaira hajazó, abból ihletet merítő művészeti alkotásokat (beleértve épületeket is) nevezzük. Azaz valami régi. Öltözködésben messze nem megyünk ennyire vissza, nem tógában járunk, sőt már a XIX. század ruháinak a jelentős része is maskarának tűnne, ha felvenném az utcára. A házak és szobrok lassabban változnak, mint az öltözködés. Szinte minden férfidivattal, férfiöltözködéssel foglalkozó gyakran visszatér ahhoz a kérdéshez, hogy a szívünknek oly fontos öltözködési szokások, ruhadarabok miért kopnak ki a világból, miért követik oly kevesen előírásait? A megfejtések sokrétűek. Nálunk szokás a szocializmus időszakát okolni érte, bár Nagyapámon mindig öltönyt láttam és aktív, felnőttkora alapvetően erre az időszakra esett. Bányamérnök volt. Minden nap lement a tárnákba megnézni az érckitermelést. Csodálatos, saját maga által csiszolt köves mandzsettagombokat örököltem tőle. Nem rendszerek és ideológ