Ugrás a fő tartalomra

Hogyan (ne) válasszunk öltönyt szalagavatóra!

A szalagavatóra / érettségi vásárolt öltöny sok fiatalember életében az első. A következőkben összeszedem, hogy szerintem hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő darabot (és hogyan nem).


  • Ez az első öltönyöd, és nem az utolsó. Ha minden jól megy, akkor sok fogja még követni!
  • A feketén kívül is van szín! A kékek, szürkék és barnák is maradjanak a látókörödben.
  • A sima, egyszínű öltöny a legformálisabb. De lehet, hogy a te jellemedhez egy mintás öltöny illik!
  • Az öltöny legyen mérethelyes! Csak egy jó méretű ruha fog jól állni rajtad. A szűkben feszengsz, a túl bő pedig lóg rajtad.
  • A megvásárlás az első lépés, utána irány a szabó
  • Hordani kell az öltönyt, hogy hozzászokj!

Érintett vagyok. Nagyobb fiam most fog érettségizni. Szerencsére ismerek pár boltot és tudtam, hogy az alakjára (nem olyan, mint az apjáé) hol fogok szép öltöny találni (kösz Geri!) Ha Te Kedves Olvasó akár érettségizőként, akár szülőként (nagyszülőként), akár mert életed szerelme éppen érettségizik, olvasod ezt, akkor pár dolgot tudni fogsz, hogy min érdemes elgondolkodni. Az előre gondolkodás nem árt. Utána kell kiválasztani a megfelelő darabot. Nem biztos, hogy az első ruhaboltban lesz (és lehet, hogy a másodikban sem). Frusztráló lehet, főleg egy ilyen korú fiúgyermeknek. De lehet itthon találni szép öltönyöket!


Ez az első öltönyöd, és nem az utolsó


Ne akarj úgy választani öltönyt, hogy majd 20 év múlva is jó lesz és 80 év múlva (vagy több, adják az Istenek!) majd ebben raknak utolsó nyugovódra. Ezt az öltönyt most veszed és a következő években érdemes használnod. 18-19 évesek vagytok, fiúként még elvileg nőhettek és a testetek sokat változhat. Főleg, ha további 80+ évre tervezel! Ha most vékony vagy, akkor maradj is ilyen. De nem biztos, hogy ennyire vékony maradsz. Változni fogsz. Nem most. De pont ezért ne is gondold se te, se a szüleid, hogy ez majd mindig jó lesz rád.



Ne vegyetek három számmal nagyobbat (egyetlen számmal nagyobbat se)! Jól illjen rád az öltöny. Most akarsz jól kinézni benne! Az öltöny a jelen férfijának páncélja. Ebben mutatsz a legjobban. De csak akkor mutat jól, ha illik rád és nem úgy, mint tehénre a gatya.


Mivel nem ez az egyetlen és utolsó öltönyöd, nem kell mindenre jónak lenni. Nem ebben fogsz esküdni (kivéve, ha már ki van tűzve az esküvőd pontos időpontja és arra a pár hónapra tényleg minek). Ha olyan állásod lesz (majd, az egyetem is pár év), hogy minden nap öltönyben kell megjelenned, akkor addigra tudni fogod, hogy nem mehetsz egymást követő napon ugyanabban az öltönyben. Nem tesz jót neki, kell, hogy szellőzzön és kisimuljon. Hord az öltönyödet, amíg beleférsz és amíg szereted hordani azt. Szóval, ha ilyen munkád lesz, akkor úgyis veszel egy másik öltönyt is. Ha ez nem felelt meg a tökéletes üzleti előírásnak, majd az meg fog.


A feketén kívül is van szín!


Semmiképpen ne válassz feketét csak azért, mert temetésre feketében kell menni. Sötétben is lehet. Ráadásul ne a temetés legyen a legfontosabb esemény, amire ki akarj öltözni! Inkább gondolj a barátaid esküvőjére vagy akár csak egy színházi előadásra. Azokra is illik öltönyt húzni. És bár a színházi előadások este 6 után vannak, amikor a fekete már megengedett, de lehet, hogy napfénynél is akarod viselni.


OK. Nem kell minden obskurus öltözködési szabályt betartani. Szerintem lehet nappal is feketét hordani. Tom Ford szokta népszerűsíteni is ezt a kinézetet. Amúgy nappal a sötét viselet sötétszürkét (charcoal gray) jelent. Ez amúgy nekem már majdnem fekete, de mégsem.


És még ez az üzleti öltözetnek tökéletes színt sem ajánlom. Egy fiatal ember öltözködik! Legyen a kinézete is fiatalos! Szóval ne a sötétszürke legyen a cél.



A középszürke az, amit a legtöbben szürkeként elképzelünk. Ez nagyon elegáns, de hát szürke. Majd pár évtized múlva.



Egy világos szürkét már érdemes megnézni. Szerintem fiatalos szín és formális eseményeken is megállja a helyét, de egy banketten is.



Én személy szerint a kékeket kedvelem. A nagyon formális a tengerészkék, de mint minden sötét tónus, szerintem nem első öltönynek való. Egy királykék vagy világoskék már inkább az a szín, amit el tudtam képzelni a fiamon.


Tengerészkék (navy)
Királykék (royal blue)

És itt egy kicsit szólni kell a színkomplexióról. Nem mindenkinek áll jól minden szín. Más színek állnak jól egy sötétbarna hajú, barna szemű férfinak és más egy szőke, kék szeműnek. Én az ősz, kék szemű, fehér bőrű típus vagyok, tehát nekem a kékek jól állnak, de mondjuk a barnák nem. Egy sötétebb bőrrel (és itt a sötét annyit jelent, hogy olaszosabb), barna hajjal és szemmel viszont már érdemes a barnákon elgondolkodni. Ez nem azt jelenti, hogy nincs olyan kék, ami jól állna!



A világos barna (bézs vagy homokszín) szerintem kimondottan fiatalos tud lenni. De barnákban nem vagyok jó, mert én nem szeretem őket. Nem az én stílusom (színkomplexióm más). De elég öltönyös képet bámultam már, hogy lássam, bőven vannak, akiknek jól áll.



Nem írok a kevésbé gyakori vagy kimondottan kirívó színekről. Ezekben is vannak nagyon jók, sőt! De első öltönynek nem ajánlok senkinek egy pirosat, citromsárgát vagy narancssárgát. Van olyan lila, amin már el lehet gondolkodni. Ha ilyen jön szembe a boltba és nagyon jól áll, csak a színe miatt ne zárd ki.


Padlizsánszín.
Zöld. Az idei év divatja.

Vannak minták is!


A legformálisabb az egyszínű öltöny. Egyszínű szürke, egyszínű tengerészkék, stb. De mint írtam, nem az első és utolsó öltönyt veszed. A mintákban van egy karakánság. Ha feltűnik a horizonton egy kockás vagy egy csíkos, akkor nézd meg, hogy áll. Egy finoman csíkozott eleve klasszikus darab. Egy kockás pedig kimondottan fiatalos tud lenni.


Krétacsíkos öltöny.
Nagy kockás minta (windowpane) kék alapszínnel, elütő rácsmintával.

Az öltöny legyen mérethelyes!


Ha eleve úriszabónál varratod az öltönyödet, akkor csak kedvtelésből olvasod ezt és vagy te, de legalább a szabód mindent tud, amit tudni kell az első öltönyöd kiválasztásánál. Ellenben, ha szüleiddel, barátnőddel (stb.) mész vásárolni, akkor figyelj oda, hogy megfelelő méretű legyen az öltöny. Az eladók segíteni fognak! De pár dologra te is odafigyelhetsz.


Jelenleg az az uralkodó stílus, hogy az öltönykabát (zakó) követi a test vonalát. Nem feszül rá, de nem is olyan, mintha egy sátorponyvába burkolnád magadat. A nadrág szintén követi a láb vonalát, de nem feszül rá. A következő évtizedben minden egy kicsit bővebb lesz (ez a trend), a skinny fazonok kora lejárt (szerencsére!).


Legjobban a válladnál látszik, hogy jó-e a méret. Az öltönykabát vállrészének és az ujjának a találkozása legyen ott, ahol a te vállad és a karod találkozik. A számozás alapvetően a mellbőséget adja meg. A magyar (tágabban európai) számozás a mellbőség felét adja meg cm-ben. Ez olyan 40-60-as számokat jelent. Ha 20-as 30-as számokat látsz, akkor ez alacsony fazont jelent (és nem extra kicsi mellbőséget). Az alacsony fazon ugyanolyan mellbőség mellett rövidebb. Vagy alacsony vagy testesebb urakra általában ezek a számok jók. Én például 28-29-es zakót hordok, ami normál számozásban 56-58-as (tehát 112-116 cm-es mellbőséget), azaz ezek a számok a normál számok felei. A normál méret megduplázásával kapott 90 sőt 100 feletti számok pedig hosszított fazonok. Nagyon magas uraknak ezek lehetnek jók. A számozás nem tökéletes és simán lehet, hogy egyik gyártó esetében 28-as jó rám, egy másiknál a 30-as. Tehát ne számozás alapján vásároljunk, hanem próbálás alapján. Az öltönykabátot tudd begombolni. Ha nem megy, akkor eleve kicsi a zakó. Ha megy, de nagyon feszül, az sem jó.


Világoskék öltöny. De ne vegyél hozzá szettben nyakkendőt és díszzsebkendőt.

Van karcsúsított fazon zakóban (slim fit). Csak akkor vegyél ilyet, ha vékony vagy (akkor viszont ez a megfelelő). Nekem érettségi idején is volt némi súlyfeleslegem (mondjuk akkor inkább az 5-10 kg, nem úgy mint most) és az ilyen zakók nem nekem valók (sem akkor, sem most). A zakó a hatsó felednél se álljon lehetetlenül (tükörbe nézel és megtudod). Inkább válassz olyat, ami a combod kezdetéig leér, mintsem olyat, ami csak az üleped közepéig (de fiataloknál ez kevésbé gond).


A zakó ujja, ha simán magad mellé ereszted a kezed, érjen legalább csuklódig. Ha nem ér le addig, akkor ez a fazon kicsi neked. Próbálj egy hosszított fazont. A nadrág legyen jó a derekadnál. Ne szorítson! Tudj benne leülni! Ha nem tudsz, mert szorít mindenütt, akkor nagyobb kell (vagy más fazon). Egy derékban/csípőben megfelelő méretű nadrág is szoríthat a combodnál. Akkor a fazonja rossz számodra az adott nadrágnak és sajnos ez nem neked való. A nadrág hossza ritkán jó. Sőt van, hogy eleve nincs is befejezve. Ezzel ne törődj most, majd a szabó megigazítja (lásd alább).


A megvásárlás az első lépés, utána irány a szabó


Ha azt gondoltad, hogy a vásárlással letudtad az öltönykérdést, akkor el kell szomorítsalak! Valószínűleg még el kell vinned egy szabóhoz, hogy rád alakítsák. Nem kell újratervezni az öltönyt. Ha azt kéne, akkor eleve rosszat vettél. De a nadrág szárát, a zakó ujjának hosszát vagy az egésznek a testedhez való illését lehet igazítani.


A nadrág szárának hosszával kapcsolatban, ha harmonikázik a cipődön, akkor túl hosszú, ha pedig ki van a bokád, amikor állsz, akkor túl rövid. Ezt követően pedig heves viták tárgya a nadrághossz, mert az olaszosabb a cipőt nem éri el (nincs törés a nadrág esésében), míg a klasszikusabb a cipőre ér és azon egy kicsit megtörik. Abban a cipőben menj a szabóhoz, amit a szalagavatón / érettségin is viselni fogsz!


Ha a zakó ujja túl hosszú, akkor azon lehet rövidíteni. Ehhez szabó kell. Nadrágot fel tud hajtani a helyi varrónő is, de zakót átalakítani csak egy úriszabó (ami férfiszabót jelent és nem azt, hogy kutyabőrt kell felmutatni, hogy belépj a szalonjába). Semmiképpen ne engedd, hogy levágjanak az ujjból (sajnos van olyan bolt, ahol ezt művelik). A zakó ujját úgy lehet rövidíteni, hogy vállnál kibontják és kvázi feljebb húzzák.


A szabók munkájához idő kell. Hagyj rá legalább két hetet, ne az utolsó pillanatban vidd el!


Gyakorold az öltönyviselést


Az öltönyt meg kell tanulni hordani. Sokkal egyszerűbb, mint a biciklizés. Nem nagy ördöngösség. Van pár szabály (pl. alsó gombot nem gomboljuk be). A legfontosabb viszont, hogy szoknod kell, hogy öltöny van rajtad. Ha általában nem hordasz ilyen ruhát, akkor furán fogod magad benne érezni. De ha sokszor hordod, akkor ez az érzés elmúlik. Egy megfelelő méretű öltöny nagyon kényelmes viselet!


Azért érdemes most hozzászoknod, mert érettségi alatt az érettségivel kéne törődnöd és nem azzal, hogy hol hogyan érinti a testedet az a ruha, aminek a viseléséhez nem vagy hozzászokva. Hogy összpontosíthass az érettségire, szokj, hozzá az öltönyödhöz korábban!


A képeken nem kimondottan érettségizők vannak. Próbáltam fiatalabb urakról képeket szerezni, de amin elég fiatalok, azokon a ruha vállalhatatlan, ahol meg a ruha jó, azokon a férfiak már túl vannak a tízes éveiken. És a gyerekem természetesen nem szerepel. Ha ő felrak magáról ilyen képet, akkor megosztom, de különben rajta áll, hogy milyen képeket szeretne magáról az interneten mutatni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Black tie - minden, amit tudni kell róla

A black tie egy öltözet előírás, ami a félformális / informális megnevezéssel is jelölnek. Legtöbbünk számára ez megtévesztő, hiszen ez az az öltözködési előírás, ami a legformálisabb, amit valaha viselünk. A formális a zsakett (nappal) vagy a frakk (este) lenne. Remélem a kedves olvasónak lesz lehetősége olyan eseményre mennie, ahol black tie előírás van (én borzalmasan sajnálom, de valahogy a természettudósokat ez elkerüli). A következőkben bemutatom a sok apróságot, amitől egy öltözet megfelel a black tie-nak. Valamint felhívom a figyelmet a buktatókra, amelyek elronthatják a kinézetet. Lehet, hogy ma már kevesen ismerik az előírásokat, de ha már pénz adunk ki egy szmokingért, akkor az tényleg legyen az és nem annak kinéző valami. Sajnos nagyon sok ilyen van a piacon, mert a ruhagyáraknak egyszerűbb a meglevő öltönyeiken egy kicsit módosítani, hogy azt szmokingként adják el. A black tie a nevéből eredően alapvetően fekete és fehér színekkel operál. A legtöbb ruhadarab fekete, ki

Miért hordanak egyre kevesebben klasszikus férfiöltözetet?

A címadás is direkt problémás. „Klasszikus”-nak művészetben az ókori görögre vagy rómaira hajazó, abból ihletet merítő művészeti alkotásokat (beleértve épületeket is) nevezzük. Azaz valami régi. Öltözködésben messze nem megyünk ennyire vissza, nem tógában járunk, sőt már a XIX. század ruháinak a jelentős része is maskarának tűnne, ha felvenném az utcára. A házak és szobrok lassabban változnak, mint az öltözködés. Szinte minden férfidivattal, férfiöltözködéssel foglalkozó gyakran visszatér ahhoz a kérdéshez, hogy a szívünknek oly fontos öltözködési szokások, ruhadarabok miért kopnak ki a világból, miért követik oly kevesen előírásait? A megfejtések sokrétűek. Nálunk szokás a szocializmus időszakát okolni érte, bár Nagyapámon mindig öltönyt láttam és aktív, felnőttkora alapvetően erre az időszakra esett. Bányamérnök volt. Minden nap lement a tárnákba megnézni az érckitermelést. Csodálatos, saját maga által csiszolt köves mandzsettagombokat örököltem tőle. Nem rendszerek és ideológ