Ugrás a fő tartalomra

Black tie - minden, amit tudni kell róla

A black tie egy öltözet előírás, ami a félformális / informális megnevezéssel is jelölnek. Legtöbbünk számára ez megtévesztő, hiszen ez az az öltözködési előírás, ami a legformálisabb, amit valaha viselünk. A formális a zsakett (nappal) vagy a frakk (este) lenne. Remélem a kedves olvasónak lesz lehetősége olyan eseményre mennie, ahol black tie előírás van (én borzalmasan sajnálom, de valahogy a természettudósokat ez elkerüli). A következőkben bemutatom a sok apróságot, amitől egy öltözet megfelel a black tie-nak. Valamint felhívom a figyelmet a buktatókra, amelyek elronthatják a kinézetet. Lehet, hogy ma már kevesen ismerik az előírásokat, de ha már pénz adunk ki egy szmokingért, akkor az tényleg legyen az és nem annak kinéző valami. Sajnos nagyon sok ilyen van a piacon, mert a ruhagyáraknak egyszerűbb a meglevő öltönyeiken egy kicsit módosítani, hogy azt szmokingként adják el.



A black tie a nevéből eredően alapvetően fekete és fehér színekkel operál. A legtöbb ruhadarab fekete, kivétel az ing, a díszzsebkendő és az esetleges nadrágtartó (ez persze nem fog látszani), amelyek fehérek. A ruha színminimalizmusa lehetővé teszi, hogy a hölgyek színes kisestélyije érvényesüljön.


Csokornyakkendő


Az öltözet a fekete csokornyakkendőről kapta a nevét, így fekete csokornyakkendő dukál hozzá. A csokornyakkendő megkötős legyen, ne égessük magunkat előre megkötöttel. A csokornyakkendő megkötése nem lehetetlen vállalkozás, nekem is szokott pár próbálkozás után sikerülni (és elég ritkán kötök ilyesmit).


A csokornyakkendőket méretük és végződésük alapján csoportosítjuk. Az alábbi összeállításban a bal felső a szokványos, ma klasszikusnak tekintett csokornyakkendőforma látható. A vége egyenes, de kiszélesedik a pánthoz és a csomón levő anyagszélességhez képest. A tőle jobbra levőn nincs ilyen alaki különbség a kiszélesedést az okozza, hogy a csomó összeszorítja a középső részt. A bal alsón egy hegyes végű csokornyakkendő látható. A jobb alsó pedig a lepke, ami óriási "szárnyakkal" rendelkezik. Elsőre maradjunk a klasszikusnál és csak később kalandozzunk el más stílusok felé. Arc alaktól erősen függ, hogy a többiből melyik áll jól.


Csokornyakkendő formák. Forrás: He Spoke Style

Szmoking öltöny


A magyarul szmokingnak nevezett öltönyféle több sajátossággal rendelkezik, amitől más, mint egy normál öltöny. Tehát első megjegyezendő, hogy a szmoking nem egy fekete öltöny! Mint minden öltöny öltönykabátból és öltönynadrágból áll. Egy szmokingnak kinéző zakó felhúzásával még nem lehet kipipálni a black tie dress code-ot.


Ez nem egy szomking. Nem is annak árulják (helyesen). A színt és a csokornyakkendőt hozza, de sok apró részletben nem felel meg a szmoking előírásának.

Az öltönykabát egy gombos vagy kétsoros. Az egygombos kivitel a legáltalánosabb és hagyományos forma. Az egy gombos kivitel lehetővé teszi, hogy viszonylag sok látszódjon az ingből. Az elfogadott etikett szerint az egygombos szmokingzakót állva begomboljuk és leülve kigomboljuk. Amennyiben alatta szmokingmellényt viselünk (lásd lejjebb), akkor a kigombolt szmokingkabát is megfelelő. A kétsoros szmokingöltöny szintén megfelelő. A kétsoros öltönyöket mindig begombolva hordjuk, leülve is. Mivel így semmilyen körülmények között nem látszik az ingünk és a nadrágunk találkozása, a kétsoros szmokingöltönyhöz nem kell mellényt vagy spanyolövet viselni.


A kétgombos kivitelezés nem megfelelő. Sima öltönyökön ez lenne az alap, de hát a szmoking nem egy sima öltöny.

Nincs hátul sliccelése (legtöbb zakónak van és az oldalsó sliccelés a megfelelőbb ott, de nem itt). A sliccelés nélküli öltönykabátok nagyon szép sziluettet adnak, amikor viselője áll.


A szmokingkabát hátulján nincs bevágás / sliccelés (sem az oldalán). A kép forrása a He Spoke Style oldala

Az középső (balra) és kétoldali (jobbra) sliccelés nem való szmokingzakóra. A képeket Hocketry-vel készítettem, ami nagyon jó arra, ha látni szeretnénk mit lehet változtatni egy öltönyön akkor is, ha megenged olyan kombinációt, amit nem szabadna.

Az öltönykabát hajtókája (reverje) sálgalléros vagy spicces (hegyes). Nem nyitott (notch), ami amúgy az egyik leggyakoribb az öltönykabátokon, de nem egy szmokingkabáton. A megengedett spicces hajtóka és sálgallér közül a spicces a hagyományosabb, de a sálgallér is teljesen elfogadott ma. A hajtóka selyemmel borított, ami egy fényes az öltöny többi részétől elütő látványt ad neki. A gomb ugyanezzel az anyaggal (és szövéssel) fedett.


Spicces reverrel rendelkező szmokingkabát. Figyeljük meg a gombokat, amelyek szintén anyaggal fedettek. Forrás: PiniParma

Sálgalléros szmoking Daniel Radcliffe prezentálásában. A sálgallérhoz általánosabb a spanyolöv viselése, ami itt is látunk a gombolásnál látszani.


Az oldalzseb bevágott zseb, a bevágás körül szintén selyemmel fedve. A zsebekről itt írtam részletesen, ott szemléltetem is milyennek kéne lennie és milyennek nem.


A nadrág


A nadrág, mint minden öltöny esetében, azonos anyagból van, mint az öltönykabát és azonos a színe. A szmokingöltöny nadrágjának fő jellegzetessége az oldalán végigfutó lampasz. A lampasz egy olyan, a reverrel azonos fényes anyagból készülő sáv, ami a nadrág oldalvarrását hivatott elrejteni.



A szmokinghoz nem húzunk bőrövet, nem is lehet, mert egy igazi szmokingöltöny nadrágon nincs övbújtató. Hogy ne csússzon le rólunk vagy fehér nadrágtartót veszünk vagy az oldalbeállítóval a megfelelő méretre igazítjuk a nadrágot és nem fog lecsúszni.


H&M követte el ez a stílusbakit. A szmokingöltöny nadrágján nincs övbújtató.

A nadrág alján nincs felhajtó (visszahajtás). Ma nem túl gyakori visszahajtást látni, mert a múlt évtizedben trendi nagyon vékony nadrágokon eleve furán néz ki. Viszont most megint tágulnak a nadrágszárak és azoknak már segít az esésében. A lényeg, hogy szmoking nadrágján nem lehet ilyen.


Ing


Az ing fehér. Régen még külön keményítőzött gallér és mellrész volt hozzá. Mára nem gond ezt egyben hozni, így nem is írja elő az etikett a lecsatolható gallér hordását. A gallér lehet úgynevezett wing / szárnyas galléros. A white-tie-nál az ilyen gallér a kötelező, de black tie esetében más is elfogadható. A sima szétálló (spread) avagy cápa gallér is megengedett. Ez a gallér sohasem teljesen szétálló (lásd a gallérokról itt). A gallér a csokornyakkendő mögött van és a csúcsa lejjebb ér, mint a nyakkendő.


Különböző gombolású szmokingingek. Forrás: He Spoke Style

Az ing eleje lehet teljesen sima, de lehet "redőzött is". A gombolás vagy rejtett (középen) vagy gombok helyett úgynevezett ékszergombok vannak. Az ékszergombokat egyesével helyezzük az ingbe, amelyen mindkét részen "gomblyuk" van és az ékszergomb teremt közöttük kapcsolatot. 


Az ing dupla mandzsettás, azaz a mandzsetta visszahajtott és nincs rajta gomb. Az összekapcsolását a mandzsettagombok végzik.


Mandzsettagomb


A duplamandzsettás inghez mandzsettagomb is kell. Szerintem legyen fekete köves, de olvastam olyat, ahol az arany vagy platina alapfém fontosabb jellemző, mint a díszítése. Az ezüst vagy platina fém, fekete kővel ékítve szerintem visszaadja a black-tie fekete-fehér eleganciáját. Viszont azt sem tagadom, hogy a mandzsettagomb lehet azon kevés részlet ebben a nagyon szabályozott megjelenésben, ami apró egyediséget csempészhet a megjelenésbe.


Visszahajtott, "dupla" mandzsetta, amit a mandzsettagomb tart össze.

Bár az előírásokban a fém milyensége is meg van határozva, ha nincs otthon nemesfém mandzsettagomb, akkor még embernek érezhetjük magunkat. Nekem sincs. Az alábbi képen balra látható mandzsettagombot nagypapámtól örököltem. Ő csiszolta a követ. Van még pár csiszolt köves mandzsettagombom tőle.


Különböző kapcsolódással rendelkező, fekete köves mandzsettagombok.

Spanyolöv vagy szmokingmellény


Az eddigieken végighúzódik, hogy a ruhák "működése", azaz a varrások, gombolások, csatlakozások el vannak rejtve. Ebbe a sorba illik, hogy a nadrág és az ing találkozását is elrejtjük. Erre két megoldás kínálkozik: a mellény vagy a spanyolöv. Ma mindkettő azonosan elfogadott.


A mellény elől mélyen kivágott, nagyon nem olyan, mint egy öltönymellény, ami általában sokkal magasabban gombolódik. Spicces hajtókával rendelkező szmokingkabáthoz a mellény jobban illik.


A Gentleman's Gazette minden tekintetben jó forrás, ha klasszikus férfiöltözetről van szó. A black tie leírásuk még a történelmi változásokra is kitér.

A spanyolöv nevével ellentétben nem Spanyolhonból, hanem Indiából származik. Egy kicsit kevéssé formális, mint a mellény. A sálgallérhoz ez jobban illik.


A spanyolöv a nadrág és az ing találkozását rejti. Egyben például megakadályozza, hogy az esetlegesen kibuggyanó ing elrontsa az összhatást. Pierce Brosnan nem csak Bond-ként hozza a tökéletes black tie kinézetet.

Díszzsebkendő


A klasszikus választás a fehér len díszzsebkendő, amit elnöki hajtással helyezünk a szivarzsebbe.


Duplasoros szmoking fehér díszzsebkendővel. Gentelman's Gazette-ből átvéve.

Cipő: oxford lakkcipő vagy operapapucs


Az előírás lakkcippő oxford formában. Azaz egyrészt fényes cipőről van szó, másrészt az elegánsabbnak tartott oxford formáról / varrási módról. Az oxford és az itthon elterjedtebb derby közötti különbségről majd egyszer írok. Itt legyen egy kép: ilyet kéne hordani. Nem tökéletes, de egy szépen tisztított, fényesre suvikszolt oxford is megteszi.


Forrás: Thomas Bird

Van még egy elfogadott lehetőség az operapapucs (opera pump). Ehhez nem igazán tudok mit hozzáfűzni. Nem láttam még ilyet élőben, de ne mondja senki, hogy egy létező lehetőséget eltitkoltam. A magyar neve sem biztos, hogy ez, mert bár bebújós, de ugye nem papucs.


Forrás: Morjas

Az öltözködés nem állandó, folyamatosan változik. Ami 100 éve elfogadott és általános volt, ma alig emlékszik rá valaki. És mindig jönnek új ötletek, kivételek. A black tie szabályai sem állandóak. De talán egy kicsit jobban ellenállnak a változásnak. Tartsuk is ezt meg. A hagyományoknak is megvan a maguk szerepe a világban.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan (ne) válasszunk öltönyt szalagavatóra!

A szalagavatóra / érettségi vásárolt öltöny sok fiatalember életében az első. A következőkben összeszedem, hogy szerintem hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő darabot (és hogyan nem). Ez az első öltönyöd, és nem az utolsó. Ha minden jól megy, akkor sok fogja még követni! A feketén kívül is van szín! A kékek, szürkék és barnák is maradjanak a látókörödben. A sima, egyszínű öltöny a legformálisabb. De lehet, hogy a te jellemedhez egy mintás öltöny illik! Az öltöny legyen mérethelyes! Csak egy jó méretű ruha fog jól állni rajtad. A szűkben feszengsz, a túl bő pedig lóg rajtad. A megvásárlás az első lépés, utána irány a szabó Hordani kell az öltönyt, hogy hozzászokj! Érintett vagyok. Nagyobb fiam most fog érettségizni. Szerencsére ismerek pár boltot és tudtam, hogy az alakjára (nem olyan, mint az apjáé) hol fogok szép öltöny találni ( kösz Geri! ) Ha Te Kedves Olvasó akár érettségizőként, akár szülőként (nagyszülőként), akár mert életed szerelme éppen érettségizik, olvasod

Miért hordanak egyre kevesebben klasszikus férfiöltözetet?

A címadás is direkt problémás. „Klasszikus”-nak művészetben az ókori görögre vagy rómaira hajazó, abból ihletet merítő művészeti alkotásokat (beleértve épületeket is) nevezzük. Azaz valami régi. Öltözködésben messze nem megyünk ennyire vissza, nem tógában járunk, sőt már a XIX. század ruháinak a jelentős része is maskarának tűnne, ha felvenném az utcára. A házak és szobrok lassabban változnak, mint az öltözködés. Szinte minden férfidivattal, férfiöltözködéssel foglalkozó gyakran visszatér ahhoz a kérdéshez, hogy a szívünknek oly fontos öltözködési szokások, ruhadarabok miért kopnak ki a világból, miért követik oly kevesen előírásait? A megfejtések sokrétűek. Nálunk szokás a szocializmus időszakát okolni érte, bár Nagyapámon mindig öltönyt láttam és aktív, felnőttkora alapvetően erre az időszakra esett. Bányamérnök volt. Minden nap lement a tárnákba megnézni az érckitermelést. Csodálatos, saját maga által csiszolt köves mandzsettagombokat örököltem tőle. Nem rendszerek és ideológ